Φωτογραφίες Πάρος

Πάρος

Η Πάρος, ένα από τα ομορφότερα και πλέον πολυσύχναστα νησιά των Κυκλάδων, φημίζεται για την απέραντη ακτογραμμή της που πλησιάζει τα εκατόν είκοσι χιλιόμετρα και τα  γαλανά νερά - κατάλληλα για κολύμπι και κάθε είδους θαλάσσιο άθλημα.

Η Πάρος όπως άλλωστε όλα τα κυκλαδονήσια, είναι παγκοσμίως γνωστά τόσο για τον ήλιο και τις παραλίες τους όσο και για την αρχιτεκτονική τους που καθιστά κάθε carte-postal αναγνωρίσιμη σε όλη την υφήλιο.

Η ιστορία της Πάρου παλιά όσο και των υπόλοιπων Κυκλάδων. Πρωτοκατοικήθηκε γύρω στο 3200 π.Χ. με ευρήματα της περιόδου εκείνης να έχουν βρεθεί στη νησίδα Σαλιαγ(κ)ος που σήμερα βρίσκεται μεταξύ Πάρου κι Αντίπαρου ενώ στους προϊστορικούς χρόνους θεωρείται πως ήταν ενωμένη με το νησί της Πάρου.

Ανέκαθεν γνωστή η Πάρος για την ποιότητα των ημιδιάφανων μαρμάρων της, των οποίων η διαφάνεια φθάνει στο μοναδικό βάθος των τριάμισι εκατοστών, η Πάρος της αρχαιότητας έδωσε την πρώτη ύλη για την κατασκευή του Ερμή του Πραξιτέλη, της Αφροδίτης της Μήλου αλλά και του ναού του Απόλλωνα στη Δήλο.

Ναός Εκατονταπυλιανής, Οικία Μαντώς Μαυρογένους, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Η Εκατονταπυλιανή στη Πάρο θεωρείται ως το πιο αξιόλογο και καλοδιατηρημένο βυζαντινό μνημείο της χώρας μας κι είναι σίγουρα η παλαιότερη εκκλησία του νησιού. Μάλιστα, οι ανασκαφές που πραγματοποίησε το 1963 ο Αναστάσιος Ορλάντος ανέδειξαν κομμάτια Ρωμαϊκού Βαπτιστηρίου, το οποίο θεωρείται ως το παλαιότερο και καλύτερα διατηρημένο σε ολόκληρη την ορθόδοξη ανατολή.

Το μεγαλείο της Εκατονταπυλιανής μπορεί να σκιάζει από πλευράς λαμπρότητας  τα υπόλοιπα μεταβυζαντινά εκκλησάκια του νησιού, τα οποία είναι διάσπαρα κατά μήκος της Πάρου και κουβαλάν το καθένα τη δική του προσφορά στο τοπικό εκκλησίασμα αλλά και τη δική του ιστορία στο πέρασμα των χρόνων.

Και η μοναστική ζωή στην Πάρο έχει τις ρίζες της από πολύ παλιά. Κυρίαρχα μοναστήρια που διατηρούνται ενεργά ακόμη έως σήμερα, με έντονο το στοιχείο της φιλοξενίας, είναι αυτά της Λογγοβάρδας και του Χριστού του Δάσους.

21η Μαϊου: Εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Εκατονταπυλιανή στην Παροικιά. ,  1η Ιουλίου: Εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στο ομώνυμο μοναστήρι στην Παροικιά.

23η Αυγούστου: Κουρσάρικη βραδιά στη Νάουσα με αναπαράσταση της επιδρομής των πειρατών στο χωριό. Νεαρά αγόρια υποδυόμενα τους πειρατές, βγαίνουν από τα καϊκια και προσπαθούν να αρπάξουν τα κορίτσια μέσα από το πλήθος.

Το τραπέζι σας στην Πάρο θα είναι πάντα γεμάτο από παραδοσιακά πιάτα ιδιαίτερης νοστιμιάς που θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες της παραδοσιακής νησιώτικης κουζίνας.

Παροικιά , το κεντρικό και πολυσύχναστο λιμάνι της Πάρου που στην ουσία αποτελεί και τη Χώρα.

Γραφικά σοκάκια απλωμένα γύρω από τον απάνεμο κόλπο στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού.

Ένα από τα πλέον γραφικά ψαροχώρια των Κυκλάδων που μοιάζει να φύεται από το ακροθαλάσσι στο λόφο του ομώνυμου κόλπου. Αν επισκέπτεστε για πρώτη φορά την Πάρο, μην παραλείψετε να δείτε τη Νάουσα που βρίσκεται 10 χλμ. από την Παροικιά στο βόρειο μέρος της Πάρου.

Στο χωριό του Αμπελα, θα βρείτε απλοϊκούς και φιλόξενους ψαράδες να σας καλωσορίζουν και να σας προσφέρουν φρέσκο ψάρι.

Το ωραιότερο αμφιθεατρικό ορεινό χωριό και η παλαιότερη πρωτεύουσα της Πάρου, οι Λεύκες βρίσκονται στο μέσον του νησιού απέχοντας 12 χλμ. από την Παροικιά.

Στα νοτιοαντατολικά του νησιού κι αντικρύζοντας τη Νάξο, το Πίσω Λιβάδι -μοντέρνο θέρετρο κι αλλοτινό ψαροχώρι- απέχει 25 χλμ από την Παροικιά. Την καλοκαιρινή περίοδο, το Πίσω Λιβάδι επικοινωνεί μέσω τουριστικών εκδρομικών πλοιαρίων με τα νησιά της Νάξου, Μυκόνου και Δήλου, Ίου, Αμοργού και Σαντορίνης.

Κρυστάλλινη θάλασσα, πεντακάθαρη αμμουδιά και φρέσκο ψάρι από τα Παριανά νερά.

Η Αλυκή παρόμοια με το Πίσω Λιβάδι, εκτείνεται στη νοτιοδυτική ακτή της Πάρου (16 χλμ από την Παροικιά) αντικρύζοντας την Αντίπαρο και φιλοξενεί το τοπικό αεροδρόμιο.

Κρυστάλλινα νερά και πολλές μπλε σημαίες χαρακτηρίζουν τις πανέμορφες και πολυποίκιλες παραλίες της Πάρου. Ήσυχες ή κοσμικές, οργανωμένες ή μη, με άμμο, βότσαλο ή παράξενα βράχια, οι ακτές τις Πάρου είναι σε θέση να καλύψουν στο έπακρο ακόμη και τον πιο απαιτητικό κολυμβητή.

Μόλις 4 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Πάρου και μόλις 1 χιλιόμετρο από την Πούντα, βρίσκεται το ήσυχο νησί της Αντίπαρου. Με έκταση 35 στρέμματα και πληθυσμό 800 κατοίκων αποτελεί την ιδανική πρόταση για ολιγοήμερες διακοπές ηρεμίας ή ακόμη και μιας μονοήμερης εκδρομής με αφετηρία την Πάρο.

RSS URL