Φωτογραφίες Πάρος

Πάρος

Λεύκες Πάρος

Τελευταία ενημέρωση Φεβ 2012


Το ωραιότερο αμφιθεατρικό ορεινό χωριό και η παλαιότερη πρωτεύουσα της Πάρου, οι Λεύκες βρίσκονται στο μέσον του νησιού απέχοντας 12 χλμ. από την Παροικιά.

Ήσυχος κι απόμερος τόπος κάτω από ένα μικρό δάσος πεύκων, ελαιόδεντρων αμυγδαλιών και ευκάλυπτων, κρατά απαράλλαχτη την ομορφιά της Κυκλαδίτικης και Βενετσάνικης αρχιτεκτονικής του μέσα στα χρόνια. Κοιτώντας ανατολικά θα μείνετε έκθαμποι από την απαράμιλλη θέα της Νάξου, και τριγυρίζοντας στα στενά πεντακάθαρα σοκάκια της θα βρείτε παραδοσιακά κεραμοποιεία με είδη νοικοκυριού και λαϊκής τέχνης είτε από πυλό είτε ακόμη από πορσελάνη.

Επισκεπτόμενοι τις Λεύκες αξίζει να δείτε:

  • το Μουσείο Λαογραφίας – Κεραμποποιείας των Ι. & Β. Κυδωνιάτη με τη μεγάλη συλλογή παραδοσιακών κεραμικών,
  • την Αγία Τριάδα με το λευκό μάρμαρο και τις σπάνιες Βυζαντινές εικόνες, και πίσω από αυτήν σε ένα «μυστικό κήπο», το εντυπωσιακό κοιμητήριο,
  • τα εκκλησάκια του 15ου και 17ου αιώνα,
  • τους διάσπαρτους περιστερώνες,
  • τα χαλάσματα των ερειπωμένων ανεμόμυλων.

Αν είστε στην Πάρο στις 29 Αυγούστου, ανηφορίστε προς τις Λεύκες και παρευρεθείτε στον εορτασμό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου!

Κοντυνά Χωριουδάκια

Το ήσυχο χωριουδάκι του Κοστος προσφέρει μία γοητευτική ατμόσφαιρα και είναι σίγουρα ένα ιδιαίτερο μέρος για να απολαύσετε ένα παραδοσιακό βραδυνό γεύμα.

Με τα πόδια επίσης ακολουθώντας το σηματοδοτημένο Βυζαντινό μονοπάτι, μπορείτε μετά από μία περίπου ώρα περπάτημα μέσα στη φύση να κατεβείτε στο χωριό του Προδρόμου και κατόπιν στη θάλασσα.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.