Φωτογραφίες Πάρος

Πάρος

Μεταβυζαντινά Εκκλησάκια Πάρου

Τελευταία ενημέρωση Φεβ 2012


Το μεγαλείο της Εκατονταπυλιανής μπορεί να σκιάζει από πλευράς λαμπρότητας  τα υπόλοιπα μεταβυζαντινά εκκλησάκια του νησιού, τα οποία είναι διάσπαρα κατά μήκος της Πάρου και κουβαλάν το καθένα τη δική του προσφορά στο τοπικό εκκλησίασμα αλλά και τη δική του ιστορία στο πέρασμα των χρόνων.

Πανέμορφος είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Δετης που χτίστηκε το 17ο αιώνα μέσα στα βράχια στον κόλπο της Νάουσας, απέναντι από το χωριό, στην περιοχή Μοναστήρι.

Εντυπωσιακή είναι κι η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στις ορεινές Λεύκες, φτιαγμένη εξ’ ολοκλήρου από λευκό παριανό μάρμαρο στα 1830. επίσης στις Λεύκες δείτε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Καπαρού που χρονολογείται από το 19ο αιώνα.

Παρουσιάζοντάς τα ανά περιοχή για να διευκολύνουμε τη δική σας περιήγηση, στην Παροικιά συναντάμε τον Άγιο Κωνσταντίνο στο κάστρο, την ερειπωμένη εκκλησία του Χριστού, την Παναγία τη Σεπτεμβριανή με την εικόνα της Παναγίας που χρονολογείται από το 1592, την Παναγία του Σταυρού, την Αγία Αικατερίνη, τον Άγιο Ονούφριο, τον Απόστολο Μάρκο, τον Άγιο Νικόλαο και πολλά πολλά άλλα που θα ανακαλύψετε περιπλανώμενοι στα πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης.

Ανεβαίνοντας προς το ψηλότερο σημείο της Παροικιάς θα συναντήσετε μέσα σε ένα μικρό πευκοδάσος τη μονή των Αγίων Αναργύρων όπου αξίζει να κάνετε μία στάση και να θαυμάσετε τη θέα.

Ανακαλύψτε επίσης το Φραγκομονάστηρο που κατασκεύασαν οι Καπουτσίνοι το 1700 μΧ.

Στη Νάουσα, στο υψηλότερο σημείο του χωριού, αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του 19ου αιώνα που είναι αφιερωμένη στην Παναγία, τον Άγιο Αθανάσιο του 17ου αιώνα αλλά και τον Άγιο Νικόλαο για να θαυμάσετε την πλούσια συλλογή από εικόνες του 13ου αιώνα που εκθέτονται στο βυζαντινό μουσείο που διατηρεί ο ναός.     

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.