Φωτογραφίες Πάρος

Πάρος

Ιστορία της Πάρου, μια μικρή αναφορά

Τελευταία ενημέρωση Φεβ 2012


Η ιστορία της Πάρου παλιά όσο και των υπόλοιπων Κυκλάδων. Πρωτοκατοικήθηκε γύρω στο 3200 π.Χ. με ευρήματα της περιόδου εκείνης να έχουν βρεθεί στη νησίδα Σαλιαγ(κ)ος που σήμερα βρίσκεται μεταξύ Πάρου κι Αντίπαρου ενώ στους προϊστορικούς χρόνους θεωρείται πως ήταν ενωμένη με το νησί της Πάρου.

Όμορφος, γόνιμος και πολύπαθος τόπος με πληθώρα κατακτητών να έχουν περάσει από τα εδάφη του.

Πρώτος κατακτητής ο Αλκαίος από την Κρήτη κατά κατά τους Μινωϊκούς Χρόνους. Ο Αλκαίος επέλεξε την Πάρο ως τόπο στρατηγικής γεωγραφικής σημασίας μιας και η Κρήτη σε εκείνα τα χρόνια διεξήγαγε εμπόριο με την Αίγυπτο, την Ασσυρία και τα Βαλκάνια, κι έχτισε μία πόλη στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Παροικιά.

Έτσι, οι Κρήτες μετέτρεψαν την Πάρο σε ναύσταθμο και της έδωσαν την ονομασία Μινωίς και Μινώα – γεγονός ιδιαίτερα τιμητικό μιας και ο τίτλος αυτός αποδίδονταν μόνο στους Κρήτες βασιλείς.

Η κρητική κυριαρχία του νησιού διήρκησε μέχρι το 1.100 π.Χ. οπότε και παραδόθηκε στους Ίωνες, οι οποίοι κατέστρεψαν τον Μινωϊκό πολιτισμό. Τους Ίωνες διαδέχθηκαν οι Αρκάδες, οι οποίοι έδωσαν το όνομα του αρχηγού τους (Πάριος - γιος του Παράσσιου) στο νησί, και το οποίο όνομα διατηρούμε έως σήμερα κι εμείς.  

Κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα, η Πάρος έγινε κυρίαρχη ναυτική δύναμη ξεκίνησε εμπορικές συναλλαγές με τους Φοίνικες κι απέκτησε ως αποικία το νησί της Θάσου που ήταν από τότε γνωστό για τον ορυκτό του πλούτο και τα μεταλλεύματα. Στους Περσικούς πολέμους, ο Παριανός στρατός πολεμούσε με την πλευρά των Περσών ενώ το 338 π.Χ. οι Μακεδόνες κατέκτησαν το νησί.

Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το νησί περνά στα χέρια του Πτολεμαίου, ύστερα στον έλεγχο του Μυθριδάτη, αργότερα τελεί υπό Ρωμαϊκή κατοχή κι έπειτα αποτελεί μέρος της βυζαντινής αυτοκρατορίας.  Από το 1207 έως και το 1389 μ.Χ., η Πάρος ανήκει στο Δούκα του Αιγαίου.

Στα χρόνια που ακολουθούν, το νησί σκλαβώνεται από τους Γάλλους και τους Τούρκους και μετά τον επιτυχή απελευθερωτικό αγώνα του 1821 περνά στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.