Φωτογραφίες Πάρος

Πάρος

Κυκλαδίτικη Αρχιτεκτονική

Τελευταία ενημέρωση Φεβ 2012


Η Πάρος όπως άλλωστε όλα τα κυκλαδονήσια, είναι παγκοσμίως γνωστά τόσο για τον ήλιο και τις παραλίες τους όσο και για την αρχιτεκτονική τους που καθιστά κάθε carte-postal αναγνωρίσιμη σε όλη την υφήλιο.

Μικρά λευκά για την αντανάκλαση του ήλιου, κυβόσχημα σπιτάκια με επίπεδες στέγες χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, ξύλινες πόρτες και παράφυλλα βαμμένα με το «χρώμα του μπακάλη» (ό,τι χρώμα είχε ο μπακάλης κάθε φορά)  που πλέον τείνει προς το μπλε, στενά σοκάκια για να προστατεύονται οι κάτοικοι και τα ζώα από τους αέρηδες, μύλοι και βυζαντινά ξωκκλήσια, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. 

Παρόλα αυτά, η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική δένει όμορφα με κάθε ξένο στοιχείο που προέκυψε και παρέμεινε στα νησιά από πολιτισμούς που κατά καιρούς εισήλθαν στα νησιά κυριώς λόγω των διάφορων κατακτητών που πέρασαν από εκεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ερείπια του ενετικού κάστρου του 13ου αιώνα στο λιμάνι της Νάουσας σε αντίθεση με το τυπικής κυκλαδικής αρχιτεκτονικής γραφικό χωριουδάκι.

Βαθμολογήστε το:
Πρόσφατα σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια. Μπορείτε να είστε ο πρώτος που θα απαντήσει.